
 

 

 

 
 
October 11, 2016 
 
 
[Submitted electronically to www.regulations.gov] 
Division of Dockets Management (HFA-305) 
U.S. Food and Drug Administration 
5630 Fishers Lane, Rm. 1061 
Rockville, MD 20852 
 

Re: FDA Docket FDA-2016-D-1309 — Compounded Drug Products That Are Essentially Copies of a 

Commercially Available Drug Product Under Section 503A of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act; 

Draft Guidance for Industry; Availability. 

 
ASHP is pleased to submit comments to the U.S. Food and Drug Administration (FDA) regarding the draft 
guidance about what constitutes a copy of a commercially available drug under Section 503A of the 
Food, Drug, and Cosmetic Act. ASHP represents pharmacists who serve as patient care providers in 
acute and ambulatory settings. The organization’s more than 43,000 members include pharmacists, 
student pharmacists, and pharmacy technicians. For over 70 years, ASHP has been at the forefront of 
efforts to improve medication use and enhance patient safety. 
 
ASHP appreciates FDA’s efforts to clarify the types of products pharmacies can permissibly compound 
under 503A. Greater clarity around terms used in Section 503A may reduce confusion and assist 
pharmacies with compliance. Although ASHP is supportive of FDA’s work, our review of the draft 
guidance, as well as discussions with our members, indicates potential issues with interpretation and 
application of some guidance provisions. Specifically, the scope of the drug shortages provision, the 
interpretation of “commercially available,” and the documentation requirements raise concerns. To 
assist FDA in refining the guidance document, ASHP offers the following recommendations. 
 

I. Interpretation of “Commercially Available” 
 
ASHP urges FDA to clarify in writing that the prohibition on the copying of commercially available 
products is not intended to prohibit the preparation of a commercially available approved drug in 
accordance with package labeling, regardless of whether a ready-to-administer or premixed version 
exists. We request that FDA further clarify that the guidance does not demand that pharmacies 
purchase ready-to-administer products if they are available. While ASHP’s understanding is that 
preparation of a commercially available approved drug does not constitute compounding under FDA’s 
definition, the inconsistency between the FDA and USP compounding definitions generates 
understandable confusion among pharmacists. 
 
As ASHP has noted in previous comment letters, a clear, universally understood definition of what 
compounding is (and is not) is fundamental to the pharmacist’s understanding of the requirements of 
503A and FDA’s interpretive guidances. USP <795>, <797>, and <800> are the foundation of hospital and 
health-system practice. Hospital and health-system pharmacists are trained on USP, which treats any 
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manipulation of a sterile drug, including preparation according to package instructions, as compounding. 
Thus, FDA’s unique definition requires pharmacists to review their activity under two competing 
definitions — FDA’s and USP’s — while simultaneously ensuring compliance with CMS and other state 
regulations. Without harmonization or, at minimum, a clearer FDA definition of compounding, the 
overlapping FDA and USP frameworks will present an ongoing problem. ASHP strongly recommends that 
FDA work with USP to reconcile the disparate compounding definitions. 
 

II. Drug Shortage Provision 
 
ASHP appreciates the inclusion of drug shortage protections in the draft guidance, but we are concerned 
that the narrow focus on the FDA shortage list will not adequately address the potential impact of 
shortages on care. Thus, ASHP recommends a broader scope for the drug shortages provision in the 
draft guidance. Specifically, in cases where patients cannot obtain a drug and it does not appear on 
FDA’s shortage list, we encourage the FDA to consider other sources of shortage information, including 
the ASHP Drug Shortage list. Because FDA’s shortage determinations are based on national drug 
production and utilization data, they do not always accurately reflect real-time shortage status. In 
particular, the FDA shortage list may not reflect low allocation of shortage drugs by distributors to 
entities with limited buying power, contractual obligations prohibiting or strictly limiting off-contract 
purchasing or selling, limited distribution systems, and/or geographic areas with only one distributor or 
wholesaler. Thus, a comprehensive picture of shortages requires the use of multiple lists. If the FDA’s 
intent is to address all shortages, the additional information offered by the ASHP Drug Shortage list will 
be essential to addressing shortages throughout the country. 
 
To further ensure that the shortage provisions adequately protect patient access, ASHP recommends 
that the FDA institute a grace period before and after a drug appears on the FDA shortage list. During 
the grace period, pharmacies could compound the drug without violating the prohibition on copying. As 
FDA is aware, by the time a drug appears on the FDA shortage list, the shortage may already be 
adversely impacting patient access. Further, even after production of a drug in shortage is resumed, it 
often takes weeks to push the drug back into the system at quantities sufficient to meet patient need. 
Thus, these grace periods before and after a product appears on the shortage list could significantly 
ameliorate the impact of shortages on patients. To safeguard against abusive copying during grace 
periods, FDA could require alternative documentation of shortage, such as appearance of the drug on 
the ASHP Drug Shortage list (or another authoritative shortage list) or a history of unsuccessful attempts 
to obtain the approved drug (e.g., purchase orders marked “backordered”).  
 
Lastly, ASHP encourages the FDA to consider two issues associated with documenting drug shortages — 
access to historical shortage data and the treatment of drugs that do not appear on the FDA shortage 
list but are, nevertheless, unavailable. First, to ensure that pharmacies can comply with the shortage 
documentation requirement, we ask that FDA confirm with its Drug Shortages staff that drug shortage 
historical data is accessible to pharmacies and regulators. Without this information, it will be difficult for 
pharmacists and oversight authorities to verify records. Second, we request that FDA provide a means to 
exempt drugs that meet the guidance’s two criteria for commercial availability, but are still not available 
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to patients, from the copying prohibitions. ASHP has identified at least eight drugs that do not appear on 
FDA’s shortage list, but which are nevertheless unavailable from any commercial source:  
 

 Chlorothiazide Oral Suspension 

 Dexpanthenol Injection 

 Erythromycin Lactobionate Injection 

 Methylphenidate Transdermal Patch 

 Morrhuate Sodium Injection 

 Reteplase Injection 

 Torsemide Injection 

 Vinblastine Injection 

We recognize that the guidance offers a safe harbor, which allows pharmacies to fill four or fewer 
prescriptions for drugs that are considered copies per month. However, a pharmacy can easily exceed 
that threshold if it has even one patient requiring a medication listed above. For example, in the case of 
chlorothiazide oral suspension, which is commonly used in pediatrics, a pediatric hospital will need to 
supply the medication for every patient who needs it, for as long as that patient needs it. Optimal 
patient care and best practices may also dictate the compounding of the medication on a set schedule, 
in contravention of the guidance’s prohibition against compounding copies on a regular basis or at set 
intervals. We request that FDA provide additional guidance regarding the appropriate handling and 
documentation of the types of medications listed above. 
 

III. Documentation of Significant Difference 
 
The guidance’s requirements for documenting a “significant difference” require substantial revision to 
be workable in the hospital and health-system settings. As drafted, the requirements are premised on 
the community pharmacy model of prescribing, wherein a pharmacy receives a prescription, fills it, and 
retains the prescription as part of its patient records. In such cases, including a notation on a 
prescription is a viable documentation option. However, in the hospital/health-system context, a 
notation may not be possible in all instances.  
 
Hospital pharmacies do not fill prescriptions, but rather issue a daily 24-hour supply of medications 
pursuant to a valid medication order that remains in effect until the order is changed or the patient 
discharged. Thus, there is no discrete paper or electronic record that is received and retained in the 
hospital/health-system pharmacy. Instead, medication orders are either entered into an electronic 
medical record by prescribers or written in a paper record. The pharmacy receives a copy, transcription, 
or electronic transmission of the order, but the original remains a permanent part of the patient record. 
Pharmacists may also be prohibited by state scope of practice acts or hospital policy from writing in the 
patient chart or altering the electronic health record. Given these facts, it is unclear how hospitals and 
health systems can comply with the guidance’s requirements regarding notation of significant 
difference.  
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Furthermore, in the hospital and health-system context, pharmacists review every medication order to 
determine its appropriateness, including whether a compounded product is necessary for that patient. 
Information in the patient’s medical record nearly always renders the need for a compounded 
medication self-evident. For instance, a pharmacist would immediately know to substitute a 
compounded liquid product for a neonate prescribed a drug available only as an oral tablet or to 
substitute a compounded gluten-free product for a celiac patient prescribed an approved drug that 
contains gluten. Thus, the need for a notation is effectively nullified in the hospital/health-system 
context. 

We urge FDA to exclude orders that are authorized by hospital policy or protocol from the notation 
requirement. Although the guidance calls for case-by-case determinations of significant difference, 
medical staff and formulary committees regularly establish medication-use policy or protocols that 
apply to more than one patient. These protocols and policies are commonly used to anticipate needs 
and guide care in hospitals for a particular procedure, diagnosis, symptom, or other clinical need 
common to a group of patients. In these cases, a pharmacist, nurse, or other professional may initiate an 
order, including an order for a compounded drug, which is authorized according to approved medical 
staff protocol or approved medical staff policy. For example, a hospital-wide protocol for patients who 
have a newly inserted nasogastric or nasojejunal tubing may include the order, “When position of tubing 
confirmed, convert all oral solid medications to oral liquid form. Contact physician for any medication 
that can’t be converted.” Other examples of protocol-driven orders for compounded drugs abound, 
including orders to “administer all drugs as alcohol-free formulations” in pediatric patients or to supply 
“only sugar-free medications” for diabetic patients. The significant difference a compounded product 
makes for these patients is clearly evident to pharmacists — they do not need an additional note or step 
in the process, and no statement of clinical difference should be required.   

Finally, we are concerned that the documentation requirement could create tension between 
prescribers and pharmacists. The draft guidance states that prescribers are responsible for determining 
that a compounded product will produce a significant difference for their patient. However, under the 
current law, prescribers are not held legally responsible for writing a prescription for a copy of a 
commercially available medication. If such a prescription arrives, a pharmacist can contact the 
prescriber and request the notation of significant difference. However, the prescriber may, 
understandably, object to questions regarding their prescribing authority and scope of practice or refuse 
to disclose the significant difference (likely on the basis of patient privacy). FDA provides no guidance for 
these situations, and it appears the pharmacist’s only recourse is to send the patient away with a 
potentially valid, but unfilled, prescription. The patient suffers, and the pharmacist is viewed as 
obstructive, which damages the patient-prescriber-pharmacist relationship and is ultimately detrimental 
to quality care. ASHP believes that most prescribers will provide a notation once they know about the 
requirements. However, at present, because the compliance requirements fall squarely on pharmacists, 
it is unclear that prescribers are aware that these notations will be required.   

While ASHP believes that the vast majority of prescribers will comply with the guidance once they are 
aware of it, the statement of significant difference is unlikely to deter prescribers determined to 
circumvent the law. Because FDA has stated that it does not intend to question the veracity of the 
significant difference notations, prescribers are free to prescribe copies of commercially available drugs, 
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provided they offer some statement of significant difference. If a prescription with a questionable 
statement of significant difference arrives at the pharmacy, pharmacists are placed in the untenable 
position of questioning a prescriber’s medical judgment or turning away a patient with a potentially 
valid prescription. Based on the foregoing, we remain concerned that the notation requirement and its 
corresponding documentation element, as drafted, may not yield the results FDA intends.  

 
IV. FDA Should Further Refine “Essentially A Copy” Provisions 

 
To provide additional clarity, ASHP suggests the following changes to the component elements of the 
guidance’s “essentially a copy” provisions: 
 

 Same Route of Administration — ASHP believes that this category is too broad. We encourage 
FDA to revise it to apply to the “same, or essentially the same, formulation.” The route of 
administration does not actually distinguish among drugs that are formulated differently for the 
same route in order to enable administration or ensure absorption by the target system or 
organ. For example, a drug to be administered “by inhalation” could be given nasally (i.e., a nose 
spray) or orally (i.e., an inhaler). An oral drug might be swallowed, administered via enteral 
access tubing as a liquid, or absorbed through the mucous membranes of the mouth as a troche, 
lozenge, sublingual, or buccal dosing form. Rectal administration might require a solution, 
suppository, retention enema, or foam.   

These differences in formulation are required for the drug to achieve its therapeutic purpose, 
not to produce a copy. We support prohibiting copies of these individual dosage forms but do 
not consider, for example, compounding an oral anti-candidal lozenge to be equivalent to 
copying an oral tablet, as one may be essentially topical (though in the oral cavity) and the other 
enteral.   

 
Similarly, we have concerns with the guidance’s statement that a compounded drug will be 
considered a copy if there is a “commercially available drug product [that] can be used 
(regardless of how it is labeled) by the route of administration prescribed for the compounded 
drug.”1 We question the suggestion that the pharmacist should ignore the product labeling in 
such an instance. Administering a drug by other than its intended route is not without risk of 
adverse effects, including lack of effectiveness — no pharmacist would automatically make such 
a substitution without careful evaluation. 

 

 Same Characteristics of Two or More Commercially Available Drug Products — The guidance 
prohibits compounding a mixture from active pharmaceutical ingredients (API) when two or 
more commercially available drugs could be used. We request that FDA clarify whether this 
requirement refers solely to compounding from bulk chemicals or whether it is also applicable 

                                                 
1
 FDA, Compounded Drug Products That Are Essentially Copies of a Commercially Available Drug Product Under 

Section 503A of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (July 2016), at lines 251-255. 
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to combining two or more approved drugs in a mixture (e.g., a mixture of sterile ophthalmic 
drugs that promotes adherence).   

 
ASHP appreciates the opportunity to provide FDA with feedback on the draft guidance. We look 
forwarding to continuing to work with FDA to develop a workable and effective compounding regulatory 
framework. Please contact me at jschulte@ashp.org or (301)-664-8698 if you have any questions or wish 
to discuss our comments further.  
 
Sincerely, 

 
Jillanne M. Schulte, J.D. 
Director, Federal Regulatory Affairs 
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